En av de største omsorgsutfordringene vi står overfor som følge av økt levealder og endret alderssammensetning i befolkningen, er at tallet på mennesker med ulike demenslidelser sannsynligvis vil bli fordoblet i løpet av 35 år. Dette krever ny kunnskap og økte ressurser.
Ny kunnskap gir oss nye muligheter, men det krever også at ressursene som trengs innvilges, så aktivitetstilbudene på dagtid styrkes, at kunnskapsnivået og kompetansen i omsorgstjenesten og i samfunnet ellers økes, og at utbyggingen av tilrettelagte omsorgsboliger og sykehjem fortsetter.
Kraftig økende behov
I følge Alderspsykiatrisk forskningssenter er det i dag behov for 28.000 sykehjemsplasser for personer med demens. Antall pasienter med demens vil øke til 112.000 i 2030, og 200.000 i 2060. Det betyr at det vil være behov for 40.000 sykehjemsplasser for personer med demens i 2030, og 70.000 sykehjemsplasser til samme gruppen i 2060.
Ressursbruk og sykdomsforløp ved demens
Alderspsykiatrisk forskningssenter har laget rapporten «Ressursbruk og sykdomsforløp ved demens (REDIC)«. I følge forskningssenteret koster en pasient med demens omlag 358.000 kroner årlig. Med rundt 78.000 demenspasienter i Norge, tilsvarer det 28 milliarder kroner per år. Klikk her og se kortversjonen av rapporten.
Vi har tatt en prat med rådgiver og forsker Corinna Vossius, som idag er helsesjef i Stavanger
kommune. Hun har en allsidig bakgrunn som fysioterapeut, lege, spesialist i nevrologi og har doktorgrad om helseøkonomi ved Parkinsons sykdom. Siden 2011 har hun også vært konstituert overlege i Regionalt kompetansesenter for eldremedisin og samhandling (SESAM) ved SUS der hun forsker på helseøkonomien ved demens.
Vi må tenke alternative muligheter og løsninger
– Den kraftige økningen av personer med demens bekrefter at vi må tenke alternative muligheter og løsninger, for det sier seg selv at vi ikke kan bygge ut sykehjemssektoren i samme grad som antallet med demens i befolkningen vil øke. Vi vil heller ikke kunne ha nok kvalifisert personell til en så kraftig økning, sier forsker Corinna Vossius, som forteller at opp til 80% av alle som ligger på sykehjem er personer med demens. Sykehjemsektoren brukes altså i all hovedsak av personer med demens.
Den erfarne forskeren sier videre at det er bemerkelsesverdig at de demente ikke bruker flere tjenester innen spesialisthelsetjenesten, og at det er kommunene som bærer de største kostnadene.
– Personer med demens får mye hjelp fra pårørende, og bidraget fra de nærmeste utgjør faktisk i snitt et helt årsverk i perioden før innleggelse på sykehjem. Bruk av hjemmesykepleien øker ganske lite under sykdomsforløpet, og det samme gjelder bruk av dagsentrene. 60% av alle kostnadene går til sykehjem, forklarer Corinna Vossius, som er med i forskningsteamet bak rapporten.
Totalkostnad per person
Forskningsrapporten viser at totale kostnader til helse- og omsorgstjenester gjennom hele sykdomsforløpet for en person med demens utgjør 2,9 millioner kroner. Opphold på sykehus utgjør 11 % av totalkostnadene, hjemmesykepleie 20 %, opphold på sykehjem 60 % og andre utgifter 9 %. Kommunen finansierer 76 % av de totale kostnadene, staten finansierer 12 %, og de resterende 12 % er egenbetaling fra pasientene.
Personalressurser
Forskerne har også sett på gjennomsnittlig forbruk på helsepersonell knyttet til demens. I de tre første årene av sykdommen er forbruket kun 0,14 årsverk per år. I løpet av de neste tre årene stiger forbruket til 0,24 årsverk per år, og for de siste 2 år, hvor mange flytter inn i omsorgsbolig, firedobles forbruket til 1,06 årsverk per år. Dette gir totalt 3,37 årsverk gjennom det totale sykdomsforløpet, noe som tilsvarer en gjennomsnittlig årlig bemanning på 0,42 årsverk per person med demens.
Hjelp fra pårørende og slektninger
Omfanget av ulønnet omsorgsarbeid gitt av slektninger av personer med demens er i følge rapporten i gjennomsnitt 60 – 85 timer per måned for de tre første årene av sykdommen, og stiger til 60 til 160 timer per måned i de neste 3 årene av sykdommen. Deretter går timeantallet ned til til 6,7 timer per måned når personen med demens flytter inn i omsorgsbolig.
Demensplan 2020 er lansert
På Demensdagene i Oslo Kongressenter i begynnelsen av desember ifjor lanserte Helse- og omsorgsminister Bent Høie Demensplan 2020. Her kan du se Bent Høies innlegg:
Klikk her og les en kortversjon av DEMENSPLAN 2020
Vi vil. Vi tør. Vi kan.
Med begrenset antall sykehjemsplasser og en presset omsorgssituasjon i kommunene, vil bruk av hjelpemidler bli mer og mer aktuelt. Ikke bare fordi det betyr økt livskvalitet for den enkelte, men også fordi det er god samfunnsøkonomi. Les mer om hvordan vi hos Picomed tenker ved å klikke her.
Se våre produkter ved å klikke her.
Vil du vite hva vi kan tilby personer med demens?
Ta kontakt med oss hos Picomed på telefon 37 11 99 50 eller post@picomed.no.