Jon og Selma er to perlevenner som virkelig har funnet roen sammen. Jeg møter begge to på Blentenborg bofellesskap på Konnerud i Drammen. Det blir et varmt og rørende møte.
Av Per Vie
Koordinator Catharina Meyer tar i mot meg da jeg kommer, og jeg kjenner umiddelbart at dette må være et godt sted å både jobbe og bo. Catharina viser meg litt rundt i huset som en gang ble bygget som et hjem for pasienter med cerebral parese.
Lyst, trivelig og romslig
Omfattende renovasjon og ombygging de seneste årene har gjort Blentenborg til et sted tilpasset flere typer beboergrupper, og idag lever 16 beboeren med ulike funksjonshemninger gode liv her.
Jon bor i en egen liten leilighet i første etasje. Han har passert 60 år og er moderat psykisk utviklingshemmet. Han har bodd på institusjon siden han var sju år gammel, og kom hit til Blentenborg høsten 2013.
Jeg treffer Jon i den lyse, trivelige leiligheten hans. Nyvasket og ryddet av Jon selv for anledningen.
– Du er jo litt kjendis du Jon, sier Catharina, som kan fortelle at NRK laget et fint innslag om han og Selma ifjor sommer. Jon stråler opp, og nikker. Det er tydelig at han trives med oppmerksomheten.
Jeg blir nysgjerrig på alle bildene han har på veggene siden, og Jon forklarer og peker. Blant annet på bildet av hesten Pelle, som han rir hver eneste torsdag, noe han har gjort i nærmere 20 år!
Et godt og aktivt liv
– Jon er nok den mest aktive her i huset, sier Steinar Fossum, som har jobbet med Jon i 7 år. Disse to kjenner hverandre veldig godt, og gjør mye morsomt sammen.
– Jon er på jobb på arbeidssenteret fire ganger i uka, han rir hver torsdag, han svømmer en dag i uka, og er innom Misjonssenteret en gang iblant. Og hver torsdag blir det tur til butikken for å kjøpe to halvlitere med Cola, pluss litt godteri til helgen. Det har han gjort i alle år, forteller Steinar, og titter bort på en smilende fornøyd Jon.
Fra rastløs vandring til ro og kveldskos
For et par år siden flyttet Jon hit til Blentenborg fra et mindre bokollektiv i byen. Da han kom hit var han urolig, og vandret mye hvileløst rundt. Det ble vel litt stort og uoversiktlig for han, forklarer Catharina. Han har behov for å vite hvor hele personalgruppen er til enhver tid. Han liker ikke å være alene i fellesområdene, og er raskt på leting etter personalet dersom de er opptatt med andre beboere.
Jon har alltid vært opptatt av å være sist i seng, så han får bistand fra nattevakt til kveldsstell. Dette medfører at han sitter mye alene mens kvelds- og nattpersonalet har overlapping på kontoret.
– Hver kveld ved nitiden setter Jon seg i stua og koser seg med Selma, og noen ganger mens han ser på TV. Og med Selma på fanget faller han til ro om kveldene som han aldri har gjort før. Og han tar virkelig godt vare på Selma, sier Steinar og klappet Jon kjærlig på skulderen.
Kartlegging med tydelig og målbar effekt
Blentenborg ønsket å prøve ut velferdsroboten i håp om at denne kunne øke tryggheten og ta fokuset vekk fra at Jon var alene under overlappingen. Det skulle ikke være en erstatning for personalet, men et tillegg og supplement.
– Og resultatene lot ikke vente på seg. Jon viser mer ro og trygghet etter at Selma kom inn i hans liv og ble en fast del av hans kveldsrutiner, sier Catharina, som forteller at de nylig har foretatt en kartlegging av Jon med og uten bruk av Selma.
Kartleggingen er foretatt av Pia Elise Øchslie Lindgren.
Klikk her og se artikkelen ”Jons selevenn” fra nrk.no – med en vakker liten film om Jon og Selma.
Vil du vite mer om robotselen Paro, som Jon har gitt navnet Selma? Kanskje også ha den på prøve?
Ta kontakt med Picomed på telefon på telefon 37 11 99 50 eller post@picomed.no.
Vi inviterer også til seminar om adferdshåndtering av personer med demens 6. og 7. april, der robotselen er en del av programmet. Les mer om seminaret ved å klikke her.
Les mer om robotselen Paro ved å klikke her.