Robotselen Paro finnes idag på sykehjem over hele Norge, og spesielt på avdelinger med personer med demens. Paro er utstyrt med mange finfølende sensorer som gjør at den reagerer på berøring, på tale og lys- og lysendringer, forteller Bjørnar Gjerde fra Picomed.
Paro har helt klart en beroligende effekten på beboerne, og det betyr ikke bare en bedre hverdag for beboerne, men også for de ansatte på institusjonen. Vi får tilbakemeldinger om redusert bruk av beroligende medikamenter, gladere beboeren og redusert bruk av tvang.
Vår erfaring er at de som har anskaffet en Paro kommer tilbake for å bestille flere fordi de opplever hvordan Paro påvirker beboerne.
Pandemien har skapt ensomhet og isolasjon
– Det er vanskelig å erstatte menneskelig kontakt, men under en pandemi kan roboter hjelpe pasienter med å bekjempe følelser av isolasjon og fortvilelse, sier Sandra Petersen, leder for University of Texas ved Tylers sykepleieavdeling.
– Alle er sårbare for Covid-19, og sosial distansering hjelper til med å beskytte de eldre, men det kan også føre til følelsen av ensomhet mens de er isolert, påpeker Sandra.
Hardt rammet
Pasientene til Sandra er blitt hardt rammet av koronaviruset. Hun har ikke klart å redde noen av dem fra sykdom, men hun bruker ivrig et verktøy for å gjøre denne forferdelige tiden mer følelsesmessig utholdelig: terapi med kjæledyr. Sandras valg ble Paro. Robotselen hjelper pasientene å føle seg mindre ensomme.
– Rollen til sosiale roboter som Paro blir stadig viktigere. Den er skapt for en tid som dette.
Designet for å trøste
Paro ser mer ut som et luksusleketøy enn et verktøy for helsepersonell, men under den kosete pelsen ligger sofistikert kunstig intelligens designet for å trøste mennesker. Paro er oppfunnet av Takanori Shibata, sjefsforsker ved Japans National Institute of Advanced Industrial Science and Technology. Og siden introduksjonen i 2003 har kritikere fryktet at den skal erstatte faktisk menneskelig kontakt – men Paro har vist seg å fungere utmerket, og spesielt i en tid der sosial distansering gjør følelsen av isolasjonen enda vanskeligere.
Effekten på personer med demens
Sandra Petersen har også studert robotens effekter på mennesker med Alzheimers sykdom, og hun fant at Paro reduserte avhengigheten av psykotropiske medikamenter, forbedret blodtrykket og vekket følelsene til pasienter som ellers ofte syntes å være koblet fra.
– Disse pasientene, som i utgangspunktet hadde lite kortvarig minne, begynte å samhandle med Paro. Etter hvert som studiet gikk videre, viste det seg at de kjente igjen Paro. En dame som ifølge familien hadde vært ikke-verbal i åtte år, begynte å snakke. Og hennes første ord til Paro var «Jeg elsker deg», avslutter Sandra Petersen, leder for University of Texas ved Tylers sykepleieavdeling.
Ta en titt på denne presentasjonsvideoen av robotselen Paro…
Les mer om robotselen Paro her.
Vil du vite mer om robotselen Paro, ta kontakt med oss på e-post: post@picomed.no eller på telefon 37 11 99 50.