Videoen er laget av Erik. M. Sundt
Erfaring viser at robotselen Paro sprer glede, stimulans og derved økt livskvalitet blant personer med hjerneskade, især blant eldre med fremskreden demens.
Brukerne viser glede over å kunne gi kjærlighet og omsorg og vi ser også eksempler på stimulert språk, økt positiv aktivitet, trygghet og trøst, dempet uro, bremset aggresivitet og i noen tilfelle redusert bruk av beroligende midler.
Paro er en høyteknologisk robot med sensorer plassert forskjellige steder på kroppen. Disse registrerer berøring, tale, endring i lys og temperatur og Paro responderer på dette med bevegelse, lys og åpning/lukking av øyne. Med sin gode, myke pels og sitt sjarmerende utseende innbyr Paro til kontakt.
Det er en grunnleggende ide at Paro ikke skal erstatte omsorg, pleie eller annen menneskelig kontakt.
I dag er Paro mest utbredt blant demente på institusjon, men kan med fordel også benyttes overfor andre med forskjellige former for hjerneskade samt for barn som er langtidsinnlagt på sykehus.
Samarbeidsavtale
Picomed har inngått en gjensidig avtale med RO (Ressurssenter for omstilling i kommunene) om salg og sertifiseringskurs av Paro. Picomed har ansvaret for salg og utfører eventuelle reparasjoner og «pelsrens». RO har ansvaret for faglig informasjon om bruk av selroboten og det obligatoriske sertifiseringskurset. Enten du henvender deg til RO eller Picomed, vil vi samkjøre anskaffelse, sertifiseringen og faktura.
Paro med egen gruppe på Facebook
Enten du benytter selroboten overfor enkeltpersoner, i gruppesammenheng eller er interessert i å vite mer om hvordan Paro fungerer i praksis, er tiden nå kommet for at du kan dele dine erfaringer, spørsmål, utfordringer og gleder med andre.
Antall Parobrukere i Norge øker. Stadig flere virksomheter som tilbyr enten dagtilbud eller botilbud for personer med demens, nevrologiske sykdommer/ skader eller psykiske lidelser har anskaffet selroboten som et nytt, spennende og innovativt miljøtiltak.
RO er stolt av å kunne være vertskap for Norges første nettsted for brukere av Paro. Målet er at nettstedet skal være en kilde til inspirasjon og faglig utvikling i bruken av selroboten for alle som jobber med Paro. Når du kommer over nyheter, forskning osv. kan det også legges ut til felles kunnskapsdeling.
For å være på den sikre siden når det gjelder personvern, har RO valgt å opprette en lukket gruppe. For å bli medlem av gruppen, vennligst send e-postadressene til nina.heilemann@ro.no.
Robotselene på plass i Drammen
Selungen har flyttet inn på Gulskogen bo- og servicesenter. Nå håper de ansatte at kosedyret vil skape magiske øyeblikk for demente. Les mer fra dt.no, og se en video her!