Lise Stormo har ikke så lang fartstid i sin nye jobb hos Picomed. Derimot har den psykiatriske hjelpepleieren mange års erfaring med bruk av hjelpemidler fra forskjellige institusjoner for personer med demens. Ikke minst har hun erfart hva musikk gjør med pasientene.
Av Per Vie
Jeg treffer Lise på hennes nyoppussede kontor i Oslo, og jeg merker raskt at dette er en aktiv dame med en enorm glød for det hun holder på med. Lise forteller at hun har jobbet med demens i mange år, og har opplevd hva gode hjelpemidler betyr for denne pasientgruppen.
– Ja, jeg kjenner brukerne veldig godt, og som nyutdannet hjelpepleier jobbet jeg på vanlig skjermet enhet for eldre i mange år. Så tok jeg etterhvert videreutdannelse til psykiatrisk hjelpepleier, forteller Lise.
De siste 7-8 årene har hun jobbet på Villa Enerhaugen, som er en spesialinstitusjon for yngre personer med demens. Så Lise kjenner brukersiden for både yngre og eldre bedre enn de fleste.
Hva blir ditt arbeidsfelt hos Picomed?
– Det er institusjonsmarkedet og omsorgspakken til Picomed som blir mitt område. Det vil si at jeg skal presentere gyngestolen, robotselen Paro, musikkspilleren og musikkterapidukkene våre – produkter jeg er veldig stolt av å representere.
Hva blir det beste med denne nye jobben din, tror du?
– Det er så mye. Jeg trives med å ringe rundt og prate med folk om det jeg brenner for. Så liker jeg veldig godt å være på farten og vise frem hjelpemidlene våre. I mange år har jeg jobbet direkte med brukerne, og jeg tenker at jeg i denne jobben både kan prate, presentere og ha pasientkontakt. Så for meg er denne jobben litt sånn Kinderegg, smiler Lise.
Så demens er tydeligvis noe du brenner litt ekstra for?
– Ja, helt klart. Jeg er nok over gjennomsnittet interessert i hvordan vi kan gjøre livet bedre for personer med demens. Så da jeg ble spurt om jeg ville bli med i styret i Oslo Demensforening takket jeg ja til det umiddelbart, sier Lise, som kan fortelle at hun også er nestleder i Oslo fylkesstyre i Nasjonalforeningen for folkehelsen.
Dette er åpenbart en engasjert dame med flere jern i ilden og baller i luften enn de aller fleste. Og som om ikke det var nok…
– Jeg holder også pårørendekurs om hjelpemidler i regi av Nasjonalforeningen.

Treffer du Lise på en messe kan du også bli bedre kjent med denne gjengen. Robotselen Paro, musikkspilleren vår og musikkdukkene Music Doll.
I jobben din har du vel opplevd på nært hold hva musikk gjør med for personer med demens?
– Ja, det har jeg virkelig. Mange pasienter med demens sier at de ikke husker lenger, men det som er så flott med musikk er at du trenger ikke å huske det. Musikk er en følelse og følelsene dine har ikke demens, sier Lise.
– Drømmen min er at musikk blir så lett tilgjengelig at alle kan få sin egen favorittmusikk inne på sitt eget rom. For uro er jo en av de største utfordringene for personer med demens, og når musikk blir brukt på en terapeutisk måte, og behandlingen er god, da skjer det magiske ting. Pasienten faller til ro, og et lite gyllent øyeblikk med musikk på en halvtime kan sitte i kroppen til pasienten hele døgnet. Dette har jeg opplevd så mange ganger, og jeg kan se på pasienten at vedkomne har hatt en god musikkopplevelse tidligere på dagen, selv om jeg ikke vet det på forhånd.
LES OGSÅ: Med hjerne og hjerte koblet til musikken
Hvordan tenker du at musikk kan brukes på en optimal måte overfor personer med demens?
– Musikk kan bety så mye for pasienten, og det må ikke nødvendigvis være besøk av en levende musikant. Men det er viktig å være bevisst på når du som pleier og omsorgsperson bruker stemmen din, når det er bra å sette på TV og når musikk kan være det beste for pasienten, der og da, påpeker Lise.
– Se for deg en morgensituasjon. Du går inn til pasienten og sier: ”Klokka er åtte! Nå må du stå opp!”. Eller du går stille inn, skrur på nattbordslampa og sier: ”God morgen! Jeg setter på litt musikk med Elton John, for han er du jo så glad i”. Da er det store muligheter for at du blir møtt med et smil da du kommer inn til pasienten igjen. Så dette er et eksempel på hvordan jeg prøver å bruke musikk i mitt arbeid med demens.
For et engasjement, tenker jeg, og suger til meg alt Lise har av erfaring og kunnskap.
Du jobber mye, Lise, men hva liker du å bruke fritiden din til?
– Når jeg ikke jobber eller holder på med andre ting, da liker jeg å leve det gode liv og reise. Jeg var nettopp på Kanariøyene en ukes tid, og i mai blir det en tur til Italia. Og ganske sikkert reiser jeg til varmere strøk igjen utpå høsten. Ellers er min største private lidenskap hunder. Jeg er så heldig å få ha to herlige dachshunder på halvtid som jeg deler med en god venninne, forteller Lise, som av og til tar disse to firbeinte vennene sine med seg på kontoret.
– De koser seg glugg ihjel da de får være med meg hit på jobben. Og det som er så bra med hunder er at de alltid er fornøyd. Sånn er det jo ikke alltid med mennesker, smiler Lise idet jeg reiser meg for å si takk for meg.
Takk for spennende prat, Lise!
– Takk til deg også. Og velkommen tilbake!
Les mer om våre produkter innen demensomsorg her på våre hjemmesider!
Vil du ha besøk av Lise eller vite mer om våre tjenester og hjelpemidler, ta gjerne kontakt med oss på telefon 37 11 99 50 eller post@picomed.no.