I over 30 år har Audun Myskja jobbet med å endre det norske helsevesenet med musikk. Målet har hele tiden vært å gjøre musikk til medisin i Norge. Og så sandelig – det har han klart!
Av Per Vie
– De første åra satt folk og hånflirte av det jeg gjorde, sier Audun Myskja. Idag er det få som ler av Myskja og hans forskning. For to år siden fikk senteret han er en del av et oppdrag fra Helsedepartementet. Oppdraget var enkelt; innføre musikk som medisin i Norge.
Internasjonal forskning viser stadig nye medisinske og mentale fordeler med bruk av musikk, og erfaringen så langt er at sykehjem som bruker musikk som medisin bruker mindre medikamenter.
Nå skal enda flere få nyte sin daglige dose med musikk, for tildelingen fra statsbudsjettet ble fornyet i 2017. Det betyr at musikk som medisin nå har blitt offisiell helsepolitikk.
“Hun danset som en ungdom igjen”
Dette er fra en artikkel på nrk.no publisert 24. desember 2017, skrevet av Eirik Gjesdal:
”På fellesrommet satt beboerne i stolene sine med få stimuli og liten kontakt. De stirret tomt ut i luften. En kvinnelig beboer var så dypt inni demensen at ingen kunne nå henne, hverken pårørende eller ansatte. Hun kunne ikke gå ved egen hjelp.
Men en dag satte noen på en danselåt. Den gamle, demente damen rykket brått til og begynte å danse. Ikke bare danset hun, men hun danset som en ungdom igjen.
Den unge legen stod der forbløffet. «Dette er det samme», tenkte han. Det samme som skjedde med den psykiatriske pasienten, nesten 10 år tidligere.
Men så slo noen av musikken. Den gamle damen sank ned i stolen og stirret tomt ut i luften igjen.
Det var ingen mirakelmedisin. Men det fikk den unge legen til å begynne å søke. Han kom over studier som viste at pasienter faktisk kunne bli varig bedre – hvis musikkbehandlingen ble gjentatt. Sakte samlet han mer kunnskap og den unge legen Audun Myskja ble en mann med et mål: Han vil forandre det norske helsevesenet – med musikk.”
LES HELE ARTIKKELEN OG SE FILMEN FRA NRK HER!
Demenssykehjem over hele landet får nå opplæring i en standardisert metode, og begynner å bruke musikk som medisin. For forsking viser at musikk blant annet kan senke blodtrykk, redusere stress, hjelpe mot angst og redusere smerte.
Her er et av Picomeds musikkmedisinske bidrag.
En utfordring eldre og personer med demens står overfor når de prøver å betjene moderne musikkutstyr på egenhånd er knapper og tekniske funksjoner, det å huske hvordan kontrollene fungerer, hvilket symbol som betyr hva og hvilken knapp som var «start» osv…
Med Picomeds musikkspiller er det enkelt!
Løft på lokket – og musikken er igang.
Klapp igjen lokket – og musikken er av.
Spilleren kan tilpasses den enkelte ved at de pårørende eller pleiepersonellet enkelt kan laste inn favorittmusikken via en USB-kabel.
Under spilleren kan pleiepersonellet eller de pårørende enkelt justere lydnivået.
Les mer om våre musikkspillere her.
Vil du vite mer om våre hjelpemidler for eldre og personer med demens? Ta kontakt på telefon 37 11 99 50 eller post@picomed.no.