Hvordan skal vi møte demens med de ressursene vi har? Hvordan kan vi med eksisterende ansatte arbeide på en slik måte at både omsorgen og arbeidsmiljøet blir bedre? Bli kjent med foreleser og forfatter Ola Polmé.
Av Per Vie
Jeg møter Ola Polmé på Picomeds seminar ”Adferdshåndtering ved demens” på Citybox i Oslo. Og etter et meget engasjerende og underholdende foredrag tar vi en prat om hans bakgrunn og virke som foreleser.
Under forelesningen hørte jeg flere rundt meg si ”Dette er fantastisk” Det blir jo bare bedre og bedre!”. Og da den entusiastiske svensken sa takk for seg klokka 12 var det mange flere enn meg som gjerne skulle hørt på han noen timer til. For dette var infotainment av ypperste klasse.
Hva bygger du all din viten på?
– Min forståelse og tilnærming til å arbeide med personer med demens er basert på mine egne studier og erfaringer gjennom mange år, sier Ola, som forteller at han holdt sin første forelesning allerede i 2008. Og responsen kom umiddelbart, og siden den gangen har han forelest 4-5 ganger i uka.
Hva er den store utfordringen for omsorgspersonellet?
– Vi får ikke flere ansatte, så vi må i stedet øke vår kunnskap om demens og utvikle strategier for en best mulig måte å møte pasienten på. Vi må også forstå betydningen av faglig godt arbeid med mennesker som har nedsatt intellektuell funksjonsevne. Ikke bare er til det gode for pasientene, men også for å ivareta de ansattes arbeidsmiljø.
Forelesningen din handler om så mye mer enn demens…
– Ja, du vet, egentlig handler alt om medmenneskelighet og menneskeverd. Det finnes et menneske bak sykdommen, og kan vi gjennom vår væremåte få personen med demens til å føle seg sett og betydningsfull, og til og med ikke føle seg dement, da har vi gjort en virkelig bra jobb!
Og latteren sitter løst, merket jeg!
– Ja, det som er viktig for meg er å gjøre mine erfaringer og min kunnskap lett tilgjengelig, om du er hjelpepleier, sykepleier eller lege. Så derfor krydrer jeg med en del humor. Man skal kjenne det i hjertet, og først da går det inn. Det er sånn vi er skrudd sammen, vi mennesker.
Når skjønte du at det var dette du ville holde på med?
– Egentlig startet alt på 80-tallet, da jeg jobbet som lærervikar. Jeg hadde ingen jobb på sommeren, og jeg skaffet meg sommerjobb på et sykehus som rengjøringshjelp. Så ble jeg etterhvert hjelpepleier, og så sykepleier. Og en stund jobbet jeg mye med kreftpasienter. Så videreutdannet jeg meg til å bli militærsykepleier, forklarer Ola.
I 1994 kom han inn i psykogeriatrien, og han forsto raskt at han kunne utrette mye. Ola erfarte at nærmere 90% handler om hvordan vi møter pasienten, og at pasienten føler seg verdifull.
– Jeg erfarte at omsorgskvalitet ikke har noe med antall omsorgspersonell å gjøre, men kvaliteten på arbeidet til hver enkelt omsorgsperson. Det handler mer om HVORDAN vi møter pasientene enn hvor mange som gjør det, forklarer Ola.
Og når ble det bøker av all din kunnskap og erfaring?
– Den første boka kom ut rette etter at jeg begynte som foreleser, og den beskriver i bokform det jeg foreleser om. Og etter den første har det blitt flere bøker, blant annet boka om de fem strategiene for god adferd overfor mennesker med demens, sier Ola.
Les mer om bøkene til Ola Polmé ved å klikke her.
– Min erfaring er at mange vil ha tipsene og teknikkene jeg foreleser om, men veldig mange sliter med å forstå hvorfor det er så viktig. Så når grunnforståelsen er på plass, da skjer det noe som er helt avgjørende for omsorgsarbeidet.
Hvor mye påvirker holdningen til omsorgspersonen pasientene?
– Hver eneste en har en enorm påvirkningskraft. Ikke bare overfor pasientene, men også på arbeidsmiljøet på institusjonen. Hvis omsorgspersonen er stresset og urolig påvirker det både pasientene og personellet. Så å forstå dette er helt avgjørende, og målet må være å skape en virksomhet der personen med demens ikke føler seg dement. Det skal være greit å være forvirret, og det er vi som omsorgspersoner som skal skape ro og følelsen av velbehag, avslutter den engasjerte foreleseren.
Her kan du se et lite utdrag fra forelesningen på Picomeds seminar i Oslo i april i år…
Les mer om Ola Polmé her på hans egen hjemmeside.
Vil du vite mer om våre hjelpemidler og hva vi kan tilby deg og institusjonen din som en støtte i ditt daglige arbeid med personer med demens, ta kontakt med Picomed på e-post: post@picomed.no
eller på telefon 37 11 99 50.
Les om robotselen Paro ved å klikke her.
Les om Fiberdynen ved å klikke her.
Les mer om Gyngestolen ved å klikke her.
Les om vår genialt enkle musikkspiller for eldre og personer med demens ved å klikke her.