Personer med demens blir ikke bare mindre deprimerte når de får høre musikk de husker. De vekkes til live, stråler, synger med og husker melodier og tekster. For hjertet husker det hodet glemmer!
Den musiske medisin
«Hjertet mitt har ikke demens», sier lege, forfatter og musiker Audun Myskja i en av sine mange bøker. Mange vet lite om demens, og temaet er fremdeles til dels tabu- og skambelagt både hos demente selv og hos pårørende. Med denne boka ønsker Audun Myskja at vi alle skal få mer kunnskap om hva demens er, hvordan det gir seg uttrykk hos den som er rammet, og hva en dement trenger. Forfatteren skriver om ulike typer demens, hvordan verden ser ut for den syke, hva vi kan gjøre for å hjelpe, og hvilken behandling som er tilgjengelig. Han skriver også varmt og nært om hvordan vi kan kommunisere med en dement gjennom musikk og andre følelesmessige uttrykk. For hjertet husker det hodet glemmer!
Audun Myskja har tretti års erfaring innen integrert medisin, og har arbeidet løpende med vanlig medisin, terapeutisk berøring, terapeutisk stemmebruk og musikkterapi. Han har skrevet en rekke fagbøker og har vunnet Den Norske Lægeforenings kvalitetspris for arbeid med musikk i medisinen. Les mer om Audun Myskja ved å klikke her.
Alive Inside
Dokumentarfilmen Alive Inside ble vist på den amerikanske Sundance-festival i 2014. Filmen viser hvordan musikk blir brukt til å nå inn til pasienter med demens. Se hvor rørende det er når den eldre mannen Henry livner til når han får en i-Pod på hodet og musikk på øret…
Her kan du se traileren til denne enestående og gripende filmen…
Hva er musikkbasert miljøbehandling?
Opplæringsprogrammet “Musikkbasert miljøbehandling” er en nyutviklet miljøbehandling med integrert bruk av musikk og sang i helse- og omsorgstjenesten. Målsettingen er å gi ansatte i helse- og omsorgstjenestene kompetanse i miljøbehandling med integrert bruk av musikk og sang slik at musikk og sang integreres systematisk og helhetlig i den enkelte brukers/pasients behandlingstilbud. Dette vil skje ved at deltakerne gis verktøy og metoder til å kartlegge brukernes/pasientenes behov og preferanser.
Med utgangspunkt i kartleggingen skal de sørge for at musikk og sang tilpasset den enkeltes behov tas i bruk og dokumenteres gjennom journalføring på lik linje med andre typer behandling og medikamenter. I første omgang vektlegges eldre- og demensomsorg.
Nyere studier viser at når ansatte får mulighet til å bruke sang og musikk terapeutisk, fungerer det mot uro og depresjon ved demens eller mot utagering ved stell og daglige aktiviteter (Myskja 2012 og Sandell 2013).
Les mer her på Musikkbasert miljøbehandling ved å klikke her
Ny musikkdukke for personer med demens.
Med sine store øyne og sitt lune, varme utseende blir de fleste interessert når Music Doll® presenteres. Og etter introduksjonen er neste steg å la favorittmusikken knytte bånd mellom brukeren og dukken. Ofte kommer et smil som går over til latter når musikken gjenkjennes, og da tar det ikke lang tid før kommunikasjonen er igang og latteren etterfølges av både ord og sang. En sterk opplevelse for både brukeren og omgivelsene.
Picomeds musikkspiller – genialt enkel å bruke.
Musikkspilleren er designet for å være så enkel i bruk som mulig. Spilleren settes opp av venner, familie eller omsorgspersoner som en engangsprosess. Omfattende utprøving har bekreftet at betjeningsoperasjonene er svært intuitive og det krever ingen forkunnskaper eller hukommelse for å kunne starte og stoppe musikkspilleren. Utseendet minner også om eldre radioer og er umiddelbart gjenkjennelig som noe som spiller musikk.
Les mer om vår musikkspiller her!
Les også om GYNGESTOLEN fra Picomed med innebygde høyttalere ved å klikke her.
Vil du vite mer om hva vi kan tilby innen demensomsorg, ta kontakt med oss hos Picomed på telefon 37 11 99 50 eller post@picomed.no.