Det å spise kan være en stor utfordring for mange som har en diagnose som Multippel sklerose. Obi er et spisehjelpemiddel som er designet for å hjelpe deg med en sterk grad av funksjonshemning, så du kan spise på egenhånd med mindre hjelp.
Av Per Vie
Obi er et unikt spisehjelpemiddel med helautomatiske brukerfunksjoner. Med et enkelt håndgrep fra en omsorgsperson eller et familiemedlem kan armen stilles i riktig spiseposisjon. Robotarmen gjentar posisjonen når skjeen henter mat i en av skålene og løfter seg mot brukerens munn. Se i denne filmen hvor enkelt det gjøres…
Obi leveres med fire separate skåler for mat og en robotarm med en skje som meget enkelt kan stilles til riktig leveringsposisjon.
Hva med MS og kosthold?
En MS-diagnose vil helt naturlig føre til spørsmål om hverdagen og fremtiden både for personer med MS og deres pårørende. På nettsidene til MS-forbundet vil du få mer informasjon om vanlige utfordringer når det gjelder hverdagen med MS. Her er noen tips fra MS-forbundet om kosthold.
Personer med MS bør følge vanlige kostholdsråd. Vitamin D er viktig. Fet fisk, fiskeoljer og tran kan være gunstig.
Mat som er sunn for folk flest er også sunn for personer med MS. Det viktigste, også for personer med MS, er å holde seg til et balansert, sunt kosthold der en opprettholder normalvekten og begrenser inntaket av animalsk fett noe.
Vitamin D
Nye studier tyder på at vitamin D kan spille en viktig rolle for utviklingen av MS. Mangel på vitamin D er en risikofaktor for å utvikle MS.
Sollys er den viktigste kilden til vitamin D. Om vinteren står sola så lavt på himmelen i Norge at det ikke dannes noe D-vitamin i huden. Det er derfor viktig med vitamin D fra kosten. Fet fisk og tran, samt lettmelk og margarin som er beriket med vitamin D, er de viktigste kostkildene.
Innholdet er imidlertid ofte utilstrekkelig, og personer som er lite ute i sola, bør sjekke nivået gjennom en blodprøve hos fastlegen. Dette bør fortrinnsvis gjøres på slutten av vinteren. Hvis nivået er lavt (under 75 nmol/liter) bør man ta et tilskudd. En spiseskje tran (5ml) vil vanligvis være tilstrekkelig.
Les mer om MS og D-vitamin her.
Antioksidanter
Et tilstrekkelig inntak av antioksidanter har vist seg å være viktig ved flere inflammatoriske sykdomstilstander. Antioksidanter er vitaminer som C, E og betakaroten. Matvarer som fisk, lever, egg, løk, hvitløk og nøtter er gunstig for vår antioksidantstatus. Det samme er bær, krydderurter, bærsafter, juice og grønn te.
Noen kostråd
Spis fisk
Til middag gjerne 3-4 ganger i uken. Inkluder fet fisk – også som pålegg. Fete fiskeslag er laks, ørret, sild, sardiner, makrell, uer og kveite.
Spis magert kjøtt
Velg gjerne fugl/kylling, høne, kalkun (helst uten skinn). Skjær vekk synlig fett fra kjøttet.
Lettmelk og olje
Bruk skummet melk/lettmelk og magre/halvfete oster. Erstatt smør og faste margariner med oljer (rapsolje/olivenolje) og myke margariner i matlagingen.
Grønnsaker og grovt brød
Spis mye grønnsaker, rå eller lettkokte. Inkluder mørkegrønne varianter som f.eks. brokkoli. Spis et par frukter hver dag. Frukt kombinert med nøtter kan erstatte potetgull. Bruk grove kornsorter i brød og kornblandinger.
Kaffe og tran
Reduser kaffe til et par kopper om dagen. Ta en skje tran daglig (eventuelt trankapsler, f.eks. Møllers Dobbel)
Les mer om hvordan leve med MS her
Klikk her for en oversikt over flere nettsider som inneholder MS-informasjon
Les mer om Picomed og våre hjelpemidler her
Vil du vite mer om hva Picomed kan bidra med for å gjøre hverdagen enklere,, ta kontakt med oss på e-post: post@picomed.no eller på telefon 37 11 99 50.