Jeg treffer spesialergoterapeut Torill Heiste Sørensen og ergoterapeut Helene Myklebust Letén på OUS Spesialsykehuset for Epilepsi for å lære mer om epilepsi og hva som foregår her ute i Bærum på idylliske Solberg gård.
Av Per Vie
Da jeg svinger inn på denne praktfulle gården slår det meg hvor stor den er. Her var det en gang i tiden vanlig gårdsdrift, og det viser seg at Solberg gård har vært bebodd fra eldre jernalder, og fra midten av 1600-tallet har gården vært i privat eie.
Diakon Ludvig Waale etablerte allered i 1890-årene en mindre epilepsi-institusjon i Kristiania, men det var først i 1905 at diakonene opprettet ”Det norske pleiehjem for epileptikere”. I 1911 ble gården solgt til pleiehjemmet, som igjen ble overtatt av staten i 1920.
– Selv om gården ble et epilepsisenter var det fortsatt gårdsdrift her i mange år, forteller Torill, som selv har jobbet her på Solberg i hele 30 år!
– Ja, det har skjedd enorme forandringer siden den dagen jeg kom hit for første gang. Behandlingsmetoder og medikamenter har endret seg enormt på disse årene, og dette med riktig medisin og riktige doser til riktig tid er blant det aller viktigste, samt å tilrettelegge hverdagen for å forbygge skade og anfall, sier den engasjerte spesialergoterapeuten.
Se retningslinjer for anfallshåndtering.
“Comprehensive care”
Ved SSE er det gjennom mange år bygget opp en unik epileptologisk kompetanse som mange land misunner oss, og også i fremtiden vil det være behov for et nasjonal epilepsisenter som er tuftet på en helhetlig epilepsiservice. ”Comprehensive care”, som vi kaller det, sier Torill.
Å drive en slik tverrfaglig diagnostikk, behandling, habilitering og rehabilitering av pasienter med kompleks epilepsi fordrer en spisskompetanse som SSE innehar.
En bedre hverdag
Ergoterapeut Helene Myklebust Letén har jobbet her på senteret i ett år, og har hverdagsaktiviteter for barn og ungdom med epilepsi som et av sine spesialfelt.
– Det er kjempespennende å jobbe her. Jeg visste ikke så mye om epilepsi før jeg kom hit, men har lært utrolig mye på kort tid, blant annet av Torill, med sin enorme erfaring, forteller Helene.
De to ergoterapeutene viser meg rundt på senterets mange bygninger, og jeg tenker – for en vakker arbeidsplass! Jeg skjønner godt at både ansatte og pasienter trives her.
Jeg sier takk for meg til Torill og Helene. Her kan du lese mer om diagnosen epilepsi.
Les mer om SSE Spesialsykehuset for epilepsi her!
Les om Picomeds varslingssystem innen epilepsi her.