Vårt seminar ”Adferdshåndtering ved demens” på Citybox i Oslo ble en fornøyelse. Og den som bidro sterkt til å gjøre denne dagen til et eneste stort smil var den erfarne og svært underholdende Ola Polmé.
Hvordan kan vi best mulig håndtere de daglige rutinene og adferden til personer med demens? Ola Polmé introduserte blant annet 5 strategier for praktisk adferdshåndtering av personer med demens, Nina Jøranson delte sine erfaringer om bruken av robotselen Paro som miljøbehandlingstiltak, og Roberta Wiig Berg ga oss en innføring i besøkshundsordningen som er tilgjengelig for mange institusjoner.
Nærmere 50 deltakere koste seg med spennende forelesninger, smakfulle godbiter og presentasjon av våre produkter.
Picomeds Teis Gregersen ønsket alle velkommen med en liten introduksjon av Picomed og intensjonen med seminaret. Så overlot han ordet til dagens første foreleser – Ola Polmé.
Ola er utdannet sykepleier og er spesialist innen psykogeriatrisk adferd. Han har tidligere jobbet som hjelpepleier, pleieassistent og obduksjonstekniker. Ola er forfatter, veileder, rådgiver og en attraktiv foreleser. Les mer om Ola Polmé her på hans hjemmesider.
”Vi skal alltid tenke hva som er til det beste for pasienten, og få personen med demens til å føle seg vel og betydningsfull»
Og for en forelesning vi fikk! Vi hadde ikke før satt oss tilrette på stolene våre før smilet og latteren løsnet i salen. Og fra første stund hadde den svenske foreleseren alle 50 som var tilstede i sin hule hånd. Han påsto innledningsvis at han aldri før hadde vært i Norge, at dette var hans første besøk i dette landet noensinne.
Ola Polmé har skrevet en rekke bøker om omsorg og demens
Olas forståelse og tilnærming til å arbeide med personer med demens er basert på hans egne studier og erfaringer gjennom mange år, og alle i salen som til daglig arbeider med demens fikk en mengde nyttige råd og tips og nye vinklinger som man umiddelbart kan ha glede av å bruke i hverdagen. Jeg hørte flere rundt meg si ”Dette er fantastisk” Det blir jo bare bedre og bedre!”. Og da den entusiastiske svensken sa takk for seg klokka 12 var det mange flere enn meg som gjerne skulle hørt på han noen timer til. For dette var infotainment av ypperste klasse.
Vi kommer tilbake med et eget intervju med Ola Polmé.
”Robotselen har en markant stor effekt på alle som liker Paro”
Etter lunsj var det demenssykepleier Nina Jøranson som foreleste. Idag jobber hun som høgskolelektor ved sykepleierutdanningen, VID vitenskapelige høgskole (tidl. Diakonhjemmets Høgskole). Hun ga oss en innføring i miljøbehandlinstiltak og muligheter og begrenseninger mht bruk av robotselen Paro i demenssammenheng. Hun viste til et meget interessant forskningsprosjekt som dokumenterer effekten av bruk av robotdyr generelt og robotselen Paro spesielt. Vi kommer også tilbake med et eget intervju med Nina Jøranson.
”Vi har taushetsplikt begge to – både Oscar og jeg!”
Så avsluttet Roberta Wiig Berg en fantastisk seminardag med et spennende foredrag om besøkshundordningen til Røde Kors. Roberta er forøvrig pensjonert 1. amanuensis i kommunikasjon på BI, og utforsker nå kommunikasjonen mellom dyr og mennesker. Hun er også aktiv som besøksvenn sammen med sin gode samarbeidspartner hunden Oscar. Foredraget underbygger ytterligere hvor betydningsfullt forholdet mellom mennesker og dyr er, og hva Oscars effekt har på personer med demens. En sjarmerende forelesning om et unikt par – Roberta og Oscar.
Våre seminarer blir det flere av. Så følg med oss!
Vil du vite mer om hva Picomed kan tilby? Ta kontakt med Picomed på e-post: post@picomed.no eller på telefon 37 11 99 50.
Og ønsker du å prøve ut robotselen Paro, vår gyngestol eller vår fiberdyne på din institusjon, ta kontakt med oss på post@picomed.no eller per telefon 37 11 99 50.
Les mer om oss her på våre hjemmesider!