Mange brukere av våre hjelpemidler har Multippel sklerose. Heldigvis lever mange tilnærmet normalt med sykdommen, mens andre kan bli sterkt handikappet ettersom tiden går. Men hva er egentlig Multippel sklerose?
Bilder og info: MS-forbundet
Som leverandør av hjelpemidler ønsker vi hos Picomed å bidra til å spre god informasjon om utfordringer mange av våre brukere står overfor i sitt daglige liv med sykdommer som gir nedsatt funksjonsevne. I den forbindelse har MS-forbundet bidratt med nyttig informasjon. Her er første artikkel i en serie på tre om denne autoimmune sykdommen.
En kronisk betennelsessykdom
Multippel sklerose (MS) er en kronisk betennelsessykdom der kroppens eget immunsystem angriper vev i hjernen og ryggmargen. MS medfører ødeleggelse av isolasjonslaget (myelinet) rundt nervetråder i hjernen og ryggmargen. Symptomene skyldes feilfunksjoner i de delene av sentralnervesystemet som rammes. Sykdommen viser seg i form av anfall (attakker). Noen opplever kun ett enkelt eller et fåtall attakker, og vil kunne leve stort sett som normalt. Andre kan bli sterkt handikappet etter lang tid med sykdommen. Vanlige symptomer er følesansforstyrrelser, synsproblemer, lammelser eller såkalte kognitive symptomer som hukommelses- og konsentrasjonsvansker.
Fakta om MS
- Rundt 2,5 millioner mennesker har MS over hele verden.
- Man regner i dag med at over 12.000 personer i Norge har MS, og over dobbelt så mange kvinner som menn har sykdommen.
- MS er en kronisk tilstand – det finnes ingen kur.
- Symptomer varierer, og de kan omfatte ekstrem tretthet, endringer i syn, hukommelse, konsentrasjon, humør, balanse, i tillegg til ulik grad av nedsatt funksjonsevne.
- MS er ikke smittsom og er ikke direkte arvelig, men visse genetiske faktorer kan gjøre enkelte mer utsatt for sykdommen.
Multippel sklerose betyr «mange arr». Ved MS oppstår det betennelse rundt nervetrådene i hjernen og ryggmargen. Sykdommen angriper isolasjonsmaterialet (myelinet) rundt nervetrådene og det oppstår etter hvert arr (plakk). Disse fører til at nervesignalene fra hjernen og ut til forskjellige deler av kroppen forsinkes, eller ikke når fram. Samtidig kan nervetrådene og nervecellene bli skadet.
MS viser seg i form av anfall (attakk). Personer med MS kan oppleve symptomer som synsforstyrrelser, kraftsvekkelser i arm eller bein, balanseproblemer, nedsatt arbeidsevne og tretthet og endret hudfølelse.
Forløp og symptomer
Sykdommens forløp og symptomer er forskjellige fra person til person. Noen opplever attakk bare én gang, så går symptomene tilbake. Andre kan etter år med sykdommen bli sterkt handikappede.
På tidspunktet når diagnosen stilles, er det svært vanskelig å forutsi sykdomsforløpet. Mange med MS opplever at usikkerheten om hvordan fremtiden vil bli, er vanskelig å leve med.
15% har en slektning med MS
Årsaken til MS er ikke kjent. Forskning tyder på at det er en kombinasjon av arvelig disposisjon og påvirkning av ytre faktorer. Den arvelige faktoren er ikke dominerende, men det er funnet at ca. 15 % har en slektning med MS. Har man en far, mor, bror eller søster med MS, er risikoen for å utvikle sykdommen litt større enn ellers. Ingen enkelt ytre faktor har blitt identifisert som årsak til MS. Men miljøfaktorer som man mistenker kan øke risikoen, er for lavt nivå av vitamin D, virusinfeksjon (spesielt kyssesykeviruset) og sigarettrøyking.
Behandling av MS
Det finnes i dag ingen behandling som kan kurere MS, men man kan bremse utviklingen og behandle symptomene.
Det finnes et stort antall muligheter i behandlingen av MS. Ingen metoder er fullgode, og behandlingsopplegget må tilpasses den enkelte pasient. I tillegg til behandling med legemidler kan det være nyttig med hjelp fra blant andre fysioterapeut og ergoterapeut.
Les mer om behandling av MS her
Vi kommer snart tilbake med en artikkel om hvordan det kan være å leve med MS, hverdagsutfordringer som følger med sykdommen og en artikkel om MS og kosthold. Så følg med!
Klikk her for en oversikt over flere nettsider som inneholder MS-informasjon
Les mer om Picomed og våre hjelpemidler her
Vil du vite mer om hva Picomed kan bidra med for å gjøre hverdagen enklere,, ta kontakt med oss på e-post: post@picomed.no eller på telefon 37 11 99 50.