– Selen Paro overgår alle forventninger. For en fantastisk oppfinnelse! Vi har forresten døpt han om, så nå heter han Felix. Så vi hadde en lite dåp her, ler aktivitør og spesialhjelpepleier Astrid Sjo Hagen fra Østhagen dagsenter i Trysil.
Av Per Vie
Dagsenteret på Østhagen i Trysil er relativt nyåpnet og er et tilbud til tryslinger som har fått demens eller har annen form for kognitiv svikt, og fortsatt bor hjemme. Jeg tar en prat med Astrid Sjo Hagen, som har jobbet her på senteret siden starten for snaue to år siden.
Hvordan fungerer senteret i praksis?
– Vi henter brukerne hjemme på morgenen. Så kommer de til ferdig dekket frokostbord. Det blir kaffe på formiddagen, og aktiviteter ute i det fri. Og så er det middag, før de blir kjørt hjem igjen. I dag har vi forresten vært borte ved elva, gått tur i skogen og sittet i gapahuk, forteller den engasjerte spesialhjelpepleieren.
Hvilken bakgrunn har du, Astrid?
– Jeg er utdannet aktivitør med fagbrev, og så har jeg hjelpepleierutdanning pluss en videreutdanning innen psykiatri. Aktivitørutdanning går ut på å finne de best ressursene som er i hver enkelt bruker, og få tak i den friske lille biten og i korte trekk fokusere på den. Så jobben min er å tilrettelegge for ulike aktiviteter for den enkelte bruker her på Østhagen dagsenter i Trysil, forteller Astrid.
Høres ut som en perfekt utdannelse for jobben din. Fortell om senteret!
– Vi er et dagsenter som fokuserer på øyeblikket og opplevelser. Og det som egentlig er hovedaktiviteten her er å lage middag fra bunnen av. Vi deler opp de forskjellige prosessene i en middag, og da ser vi fort hva den enkelte har av motorikk. Så her fokuserer vi på ting brukerne faktisk har gjort før, så vi kan vedlikeholde det, og kanskje også forbedre det. Så må vi ikke glemme at vi har en del fysiske aktiviteter som bidrar til å holde brukerne i bedre mental form, og at de holder seg lenger på beina, påpeker Astrid.
– Ja, dette senteret skiller seg nok veldig ut fra mange vanlige dagsentere, og det er spennende å være med på noe helt nytt. Trysil kommune er helt klart en av de kommunene som virkelig ligger langt framme, sier Astrid, tydelig stolt av kommunen sin.
Og dere har allerede gjort dere noen erfaringer med Paro – unnskyld, Felix?
– Åja. Det har vi. Nå har vi hatt Felix i godt over et halvt år, og han har blitt utrolig populær blant flere av brukerne våre. Så ikke bare for de som har demens, men også de andre med kognitiv svikt er veldig nysgjerrige på den trivelige selen. Men vi bruker den primært på en bruker som har ganske langtkommen demens. Og på denne personen virker selen utrolig bra! Vedkomne blir så rolig av å være sammen med Felix. Jeg pleier å prøve med et par ting før jeg henter Felix, men da jeg kommer med en stol så brukeren kan lene seg litt tilbake og få beina på en krakk og få Felix foran seg, da skjer det ting. Vedkomne begynner å klappe på selen, og da gir jo Felix fra seg noen gode lyder og blunker med øynene. Da blir brukeren vår veldig rolig, faller helt til ro og blir altså så trøtt og døsen etterpå, forteller Astrid.
Fint å høre at selen har så god effekt!
– Denne selen er en fantastisk oppfinnelse, må jeg si! Så han Felix er god å ha her. Nå ser det ut for at vi kan få bruk for Felix enda mer enn vi har gjort til nå, og det kan absolutt bli aktuelt med flere brukere her hos oss. Dette dagsenteret vil jo bli mere kjent, og da vil også flere søke seg hit, avslutter den sprudlende engasjerte aktivitøren.
Lykke til videre her på dette unike dagsenteret, Astrid. Og takk for praten!
Les mer om Østhagen dagsenter her.
Her kan du lese mer om robotselen Paro.
Vil du vite mer om hva vi kan tilby, ta kontakt på telefon 37 11 99 50 eller post@picomed.no.