Da Nome sjukeheim for personer med demens fikk en gyngestol fra Picomed i hus opplevde både pasientene og de ansatte en nærmest utrolig effekt etter bare to dager. Og der og da skjønte personalet at gyngestolen aldri skulle ut av huset igjen.
Av Per Vie
Hjelpepleier Merete Huseby er en av de ansatte på sjukeheimen som på nært hold virkelig har sett hvilken effekt gyngestolen har hatt på pasientene. Og den engasjerte hjelpepleieren er klar i sin tale.
Har dere hatt brukbar erfaring med stolene?
– Brukbar erfaring vil være en underdrivelse. Så for å gjøre en lang historie kort – vi fikk låne en gyngestol av Picomed i sommer, og etter to dager skjønte vi at denne stolen aldri skulle ut av huset vårt igjen. Så da fikk vi leie to gyngestoler, og resultatene har bare vært helt utrolige, sier Merete, svært så begeistret.
Merete videreutdanner seg i disse dager innen demens- og alderspsykiatri, og skal snart ut i praksis.
– Min plan er å skrive en egen oppgave om gyngestolen. Så i den forbindelse loggfører jeg alt som skjer med stolene her i huset, forteller Merete.
Hvor mange av pasientene har hatt glede av gyngestolene?
– Av naturlige årsaker er det alltid utskiftinger her hos oss. I juli var vi 25 pasienter, tre av dem takket nei, fire følte de ble sjøsyke, mens resten var meget vellykket, sier den engasjerte hjelpepleieren.
Merete forteller videre at to av de aller dårligste pasienten har fått et nytt liv. En av dem har stolen inne hos seg permanent. Han endret seg totalt. Han ble roligere, kontrakturene slapp når han kom i stolen, og han begynte å vise glede.
– Og selv om han ikke hadde særlig språk nikket og smilte han når vi spurte om han ville i stolen. Han har fått mye roligere dager, og da vi i personalet så hvilken effekt stolen hadde på han sto vi rundt ham og gråt. Utrolig sterkt!
Godt å høre at stolene gjør noe med livskvaliteten.
– Ja, blant de som bruker stolen har vi opplevd at pasientene har hatt en betydelig økning av livskvalitet. Vi har blant annet en pasient med ekstrem stor uro, som alltid har en-til-en-oppfølging. Det vil si at hun passes på av en av oss hele tiden. Så når vi ser at uroen bygger seg opp legger vi henne i stolen, og da opplever vi at hun slapper av og faktisk er rolig i to-tre timer. Og det spesielle er at når vi skjønte tidspunktet for når vi skal foreslå stolen overfor pasientene, da tar det toppene av all uro umiddelbart. Så har vi også flere som bruker stolen kun til velvære.
LES OGSÅ OM HAUGMOTUN OMSORGSSENTER: “Beboerne faller skikkelig til ro i gyngestolene”
Hva med de ansatte på sjukeheimen? Har de prøvd stolen?
– En av forutsetningene for å skaffe oss disse stolene var at også alle de ansatte også skulle prøve dem. Vi har blant annet en ansatt som har vært i en bilulykke, og har hatt store søvnproblemer i ettertid. Og en dag prøvde hun for første gang gyngestolen hun ikke visste noe om fra før. Dagen etter sendte hun meg en melding, der hun skrev at hun hadde sovet gjennom hele natta for første gang på mange uker. Så da hun har hatt fri på kveldene har hun ofte reist ned på sjukeheimen etter at pasientene har brukt gyngestolen. Hun ligger da i stolen et par runder (20 minutters program) og reiser hjem og sover hele natten igjennom etterpå. Så vi har mange sterke historier her, sier Merete, tydelig beveget av det sjukeheimen har erfart det siste halve året.
Så du vil anbefale gyngestolen til andre?
– Ja, selvfølgelig. Jeg har hatt alle sjefene fra alle avdelingen som er aktuelle her i kommunen på besøk hos oss, så de kunne få se og teste stolen. Og det har resultert i at flere vil prøve den. Det blir spennende å se resultatene, spesielt fra den ene avdelingen som jobber med psykiatri og yngre mennesker. Så det er ingen tvil om at disse gyngestolene bør finnes i enhver kommune, avslutter den svært så engasjerte hjelpepleieren på Nome sjukeheim.
Takk for praten, Merete! Det har vært inspirerende å høre dine historier.
Les mer om gyngestolen her på våre hjemmesider
Vil du vite mer om Picomed gyngestol og hva vi hos vi kan tilby deg av hjelpemidler, ta kontakt med oss på e-post: post@picomed.no eller på telefon 37 11 99 50.